Är det något vi har mycket av i Småland är det småkaféer på landsbygden. De poppar upp som svampar under sommarmånaderna och ofta med tillhörande loppis. Man är helt salig efter en eftermiddag på en stol i solen med ett glas flädersaft i näven och munnen full av dumlemuffins. Fast det bästa är att det är så tyst och lungt. Småpratet från de andra som njuter i solen med en kopp kaffe, ett par humlor och kanske en gris är det enda som hörs.

I Broaskog utanför Moheda finns ett kafé där det är prick så. Förutom fiket har de en jättemysig gårdsbutik där man kan köpa massa fina saker och lingonsylt, chutney och ägg från hönsen.

DSC_0462 (2).JPG
Hela stället badar i blommor. Tyvärr dog kameran efter den här bilden. Men ni fattar?

DSC_0464 (2).JPG
Dumle-ljus-och-mörkchoklad-kaka överöst med bär och grädde.

Är ni i närheten av Växjö/Alvesta är Broaskog mycket varmt rekommenderat. Väldigt anspråkslöst, lugnt och med ljuvlig fika.

Andra bra ställen i mitten av Småland är

Hilmas must.Har aldrig sett maken till ett så idylliskt ställe, med så sjukt gott fika och trevligt folk. Ni hittar deras insta här.

Café Sjövillan vid Åby Sluss. Vacker miljö, bra fika, jättebra platser både inom- och utomhus. Bästa man kan göra på en söndag är att åka dit. Väl värt ett besök!

Pannkakshuset i Tolg. Pannkakshus. Ja. Ni fattar själva. Bästa stället.

Hjärtenholm.
 De som har stället är världens finaste och väldigt måna om att man ska ha det bra. Förutom trevlig omgivning har de bra fika och en finfin grönsaksträdgård.

Cafe Masugnen i Åryd. Vill man äta våfflor åker man hit. Stället ligger vid en masugn (oh really) vilken är en riktigt häftig, vacker och märklig byggnad. Har man som jag spring i benen kan man spankulera i omgivningarna. Gör inte ont i ögonen direkt.

Har ni tips på bra fikaställen runt om i landet?

4 reaktioner till “Sommarkaféerna

  1. Så mysigt! Jag gillar egentligen alla caféer med fina omgivningar, och helst historiska omgivningar. Det tycker jag är trevligast på sommaren 😊

    Gilla

    1. Eller hur! Flera av dem har detta – det är så sjukt att gå runt och se fotona från t ex sågverket och möbelfabriken i Åby – samhället sjöd av liv, och nu finns där typ… ett kafé öppet på söndagar. Är förstås väldigt glad för det men det ger en lite perspektiv på vad som hänt de senaste 60-100 åren

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar